Vianočné kvety a rastliny

Počas roka má v našich domácnostiach domov mnoho okrasných kvetov či rastlín. Blížiace sa vianočné sviatky sú každý rok nielen výnimočným časom pokoja, ale aj príležitosťou svoj domov vyzdobiť a dekorovať predmetmi s vianočnou tematikou. Čaru Vianoc môžeme dopomôcť aj špecifickými vianočnými rastlinami.

POINSETTIA

Známa aj ako Vianočná ruža alebo Vianočná hviezda. Paradoxne táto rastlina, ktorá sa spája so zimou a Vianocami, je na chlad veľmi citlivá. Dôvodom je to, že pôvodným domovom Vianočnej ruže je Mexiko. V Európe sa začala pestovať pre vianočné účely len začiatkom 20. storočia. Vedeli ste, že typický červený kvet vlastne nie je kvet, ale iba inak sfarbené listy? A možno vás prekvapí aj fakt, že pravý slovenský názov tejto rastliny je Prýštec najkrajší.

AMARYLLIS

Poznáme ju aj ako Amarylku. Je nádhernou vysokou rastlinou s prekrásnymi veľkými červenými kvetmi. Dorastá až do výšky 60 cm a na to, aby vám spestrila sviatočný stôl, jej cibuľky treba zasadiť niekedy začiatkom októbra. Správny botanický názov je však Hippeastrum a už od svojho „objavenia“ pre starý kontinent v roku 1689 je vďaka svojim nádherným kvetom veľmi populárna. Svedčí tomu aj hojná kultivácia počas 17., 18. a 19. Storočia, odkedy sa vyšľachtili stovky odrôd. Presný pôvod je síce neznámy, ale má sa za to, že je pravdepodobne južnejšou susedou Vianočnej ruže. Pôvodom je pravdepodobne z hôr Peru, Čile alebo Bolívie.

IMELO

Je veľmi netradičná rastlina v našich domácnostiach - nielen svojimi typickými bobuľami, ale aj výskytom a zberom v korunách stromov. Aj napriek tomu, že je parazitickou rastlinou a plody (biele bobuľky) spôsobujú hnačky a kŕče, sa imelo stalo jednou z najromantickejších symbolických vianočných rastlín. Dokonca aj napriek tomu, že je pôvodom „pohanskou“ rastlinou spájajúcou sa skôr s gréckou mytológiou. V novodobej tradícii je imelo našou súčasťou od 16. storočia, kedy sa začalo používať na ochranu domov pred požiarmi. Približne v rovnakom období sa začal pestovať aj zvyk bozkávania sa pod touto rastlinou počas Vianoc.