Traja rastlinní rekordmani

...alebo 3 TOP zaujímavosti o kvetoch, o ktorých ste doteraz sotva počuli. Mnoho dnes známych a pre nás už dnes obyčajných kvetov oplýva veľmi zaujímavou históriou, alebo takou charakteristikou či vlastnosťou, ktorá mnohých ľudí prekvapí. Na našej webstránke nájdete takéto zaujímavosti, dnes ich ale ešte trochu rozšírime.

TULIPÁN

V 17. storočí tulipány, ktoré boli do Holandska dovezené z dnešného územia Turecka, spôsobili takmer ekonomický kolaps. Cena tulipánov sa v roku 1637 vyšplhala do takých astronomických výšok, že hodnota jedného kvetu presiahla 10 násobok ročnej mzdy skúseného remeselníka a tak sa kalich tulipánu stal hodnotnejším ako zlato. „Tulipomania“, alebo ako jej dnes hovoria Holanďania „tulpenmanie“, tak bola zároveň jedna z prvých špekulatívnych ekonomických bublín.

BAMBUS

Kvety gigantických bambusov sú skutočne veľmi výnimočne k videniu. Dôvodom nie je výška bambusového kmeňa, ale to, že bambus zakvitne niekedy až po 65 až 120 rokoch. Ešte zaujímavejším faktom je, že kvety bambusu sa objavujú na všetkých bambusoch v úplne rovnaký čas bez ohľadu na to, v ktorom kúte sveta sa bambus nachádza. Okrem iného bambus sa dá nazvať aj „extra ekologickou rastlinou“. Zhruba o 30% prevyšuje jeho produkcia kyslíka a absorbcia CO2 iné rastliny. Bambus drží ešte jeden svetový unikát. Je najrýchlejšie rastúcou rastlinou na svete. Dokáže narásť viac ako 100 cm za 24 hodín. Najrýchlejšie zaznamenaným bambusovým „švihákom“ bol bambus, ktorý za 24 hodín vyrástol neuveriteľných 250 cm! Bambusy rastú bežne až do 30 metrovej výšky.

TITAN ARUM

Tento „kvietok“, ktorý nájdete pravdepodobne len na západnej Sumatre či v špeciálnych okrasných záhradách, sa považuje za najväčší kvet na našej planéte. Jeho okvetie dosahuje výšku až 3 metre! Okrem toho, že je zaradený medzi najväčšie, patrí zároveň aj medzi najviac zapáchajúce kvety na svete. Jeho anglický názov carrion flower znamená v preklade „kvet páchnuci ako zdochlina“.